• HEMEROTECA

Hemeroteca

article_albert.png
 
“No entenem que s’amenaci els psicòlegs catalans que no volen pagar una quota extra al Consejo General de Psicología de España"

Tot va començar ara fa un any, quan 50 psicòlogues i psicòlegs de l’ANC vam demanar al nostre col·legi professional (COPC) que no ens cobrés la quota destinada al Consejo General de Psicología de España. El Consejo és un organisme centralitzat a Madrid, que agrupa els col·legis de psicologia espanyols, entre els quals, encara avui, el Col·legi de Psicologia de Catalunya. Consideràvem que per fer valer el mandat democràtic de l’1-O calia fer un pas endavant, en aquest cas deixar de pagar la quota al Consejo, que el col·legi català cobra a part de la quota col·legial.

El COPC, però, no va fer cas de la nostra petició, i ens va girar el rebut del Consejo igualment. Tot seguit, 80 col·legiades i col·legiats vam decidir retornar-lo, fet que va iniciar, així, un torcebraç indesitjat amb el col·legi català, que no només es negava a considerar la nostra petició, sinó que adoptava un rol persecutori i castigador, advertint amb expedients disciplinaris i expulsió del col·legi, amb els riscos professionals que això podia implicar. Un any més tard, i malgrat la situació de desempara col·legial, seguim amb el retorn dels rebuts de la quota Consejo. I hem crescut considerablement, ara en som 150, segons dades oficials del COPC.

No entenem, però, que el nostre col·legi continuï amb amenaces d’expedients i expulsió, com ha fet aquest Nadal per correu postal. Hem descobert que els estatuts col·legials no regulen accions com la nostra, tècnicament un impagament parcial de quota (menys del 20%). Demanem ser tractats en igualtat de condicions, que es respecti la nostra acció fins que s’assoleixi almenys l’import d’una quota anual, que és el motiu legal per procedir a la baixa. I per això poden passar uns quants anys. També hem descobert que aquests mateixos estatuts, article 4.1, defineixen una relació bilateral amb el Consejo, que a la pràctica és inexistent, mera pertinença orgànica. És a dir, s’anuncien uns acords pactats entre les parts que ni s’han escrit ni s’han signat mai. Això dificulta saber quines contraprestacions rep el col·legiat/ada pel fet de pagar al Consejo, que després d’un any preguntant seguim sense conèixer.

També hem quedat sorpresos de saber que l’estructura espanyola de col·legis i consejos, regulada per la Ley de Colegios Profesionales del 1974, contravé de manera flagrant la normativa europea. Una normativa que insta a una ordenació professional basada en associacions de lliure afiliació. La UE fa anys que demana la reforma de la llei, però els successius governs espanyols l’ajornen per pressions dels lobbies col·legials, reticents a perdre privilegis. I així seguirem, sorprenent-nos i lluitant.

 

Enllaç article: https://www.elpuntavui.cat/opinio/article/1546640-novullpagarconsejo.html

 

  • Creat fa
tensi.png

Uns 150 psicòlegs adscrits al Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) fa un any que han deixat de pagar els rebuts que aquesta entitat els girava en concepte de pagament al Consejo General de la Psicología de Madrid. Aquesta “acció de desobediència” va sorgir arran de l’1-O de la sectorial de psicologia de l’ANC, que també ha presentat al COPC una proposta d’adhesió al Consell per la República. L’avalen uns 160 psicòlegs que hi veuen una via útil per aconseguir una regulació professional d’acord amb la normativa europea i la inclusió plena de la psicologia en àmbit de la salut pública.

El degà del COPC, Guillermo Mattioli, ha advertit els psicòlegs que han deixat de pagar que, si no canvien d’actitud, haurà de prendre mesures. Damunt la taula hi ha la possibilitat de donar-los de baixa de l’entitat, fet que en alguns casos els impediria continuar exercint. El COPC defensa que el pagament a Madrid no és individual, sinó de l’entitat, que en un “excés de transparència que altres col·legis no fan” desglossa en una factura específica. Mattioli recorda que el COPC va prendre partit en contra de les càrregues policials de l’1-O, però entén que, si secundés aquestes propostes, “abusaria de la representativitat del seu càrrec” i fa una crida a utilitzar el COPC “per a la professió i no per a una altra cosa, per més legítima que sigui”.

Enllaç notícia: https://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/1541550-tensio-entre-psicolegs-pel-tracte-amb-madrid.html

 

  • Creat fa
el_nacional_juliol.jpg

Gairebé 10 mesos després de la celebració del referèndum de l'1-O, i de les càrregues de la policia espanyola contra els catalans que anaven  a les urnes —i les protegien—, el Consejo General de la Psicología de España continua sense posicionar-se. 

Precisament per això, i segons ha pogut saber El Nacional, 150 psicòlegs catalans, la majoria dels quals formen part de la sectorial de psicòlegs de l'ANC, han decidit sumar-se a la campanya #NovullpagarConsejo —que, com va avançar aquest diari, va néixer al gener— i 100 no han pagat la quota semestral obligatòria de l'ens espanyol arriscant-se que els obrin un expedient disciplinari o que els donin de baixa del Col·legi de Psicòlegs, després que al gener ja ho deixessin de fer 52 professionals del sector

L'argument és clar: el Consejo ni s'ha posicionat sobre les càrregues policials de l'1-O que van deixar més de mil ferits, ni tampoc sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola amb la consegüent suspensió de l'autonomia i la destitució en bloc del Govern. 

Per anunciar-ho, dilluns 30 de juliol entregaran una carta a la junta de govern del Col·legi de Psicologia de Catalunya a la qual ha tingut accés aquest mitjà, en què els mostren la seva "disconformitat amb el pagament de la quota del Consejo General de la Psicología", de 21,29 euros semestrals —a banda dels 101,10 euros que paguen al col·legi català—, per la manca d’informació sobre aquest import, sobre els pactes i acords entre les institucions implicades, com també sobre el seu càlcul".

A la missiva, a més, exigeixen que se'ls entregui la memòria del 2017 "en allò que es refereixi a l’import de les quotes abonades pels col·legiats, desglossades per concepte i pel tipus de serveis prestats, com també a les normes pel seu càlcul i aplicació".

Acte de desobediència

Ara, a banda de demanar "més transparència en relació als acords entre les dues institucions", reclamen a través d'un "acte de desobediència" que la junta de govern del Col·legi de Psicologia de Catalunya (COPC) sigui "sobirana respecte del Consejo espanyol".

De moment, però, no ho han fet i és precisament per això que l'objectiu d'aquesta actuació és mostrar el compromís amb el mandat popular de l’1-O del 2017 i la Declaració d’Independència de Catalunya per part del Parlament el 27-O del mateix any".

Els psicòlegs que s'han sumat a la campanya defensen, a més, que el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya "defensi amb convicció els interessos de les psicòlogues i psicòlegs catalans, i que no tingui por al compromís social, a ser proactiu en aquests moments convulsos però apassionants que viu la societat catalana".

De què serveix el Consejo?

Segons estableix la llei, el Consejo General de la Psicología de España, com també els altres consells de la resta de col·legis d'altres professions, és un organisme de constitució obligatòria si els col·legis professionals estan dividits territorialment, és a dir, si hi ha un col·legi per a cada territori.

La seva funció és coordinar, en aquest cas, tots els col·legis de psicologia de l'Estat espanyol des de Madrid, on té la seu com 41 dels consells d'altres col·legis, mentre que només n'hi ha un a Catalunya.

De fet, tal com denuncia la sectorial de psicòlegs de l'ANC, "els vuit col·legis catalans més importants aporten més de 6 milions d’euros l’any; destaquen el col·legi d’infermeres i infermers de Barcelona, que va tancar els comptes de 2016 amb una aportació de 2.928.000 euros al Consejo General de Enfermería. En el cas del Col·legi de Psicologia, l’aportació va ser de 593.000 euros; l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona en va aportar 614.000; el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, 445.000 euros, i el Col·legi de Metges de Barcelona, 584.000 euros".

El correu per sumar-se a la campanya les: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

Enllaç notícia: https://www.elnacional.cat/ca/politica/psicolegs-catalans-consejo-referendum_289920_102.html

 

  • Creat fa
votans.jpg

Els psicòlegs a favor de la República catalana mouen fitxa. La sectorial de Psicòlegs de l’Assemblea es presenten per primer cop a les eleccions al Col·legi de Psicòlegs que es faran el proper 12 de juny. Després d’un ampli debat sobre el col·legi, la realitat professional i el moment que viu el país, s’ha consolidat una candidatura innovadora amb una missió clara: que el COPC treballi pels interessos de la professió, vetlli pels seus professionals i assumeixi el compromís de ser una eina social útil per a Catalunya.

Des de la candidatura, que han batejat com a Psi·R – Un Col·legi per la República, volen que el Col·legi estigui compromès amb el país i la ciutadania, que afavoreixi la perspectiva dels Drets Humans, tant individuals com col·lectius, amb principis ferms en la defensa de la democràcia directa i amb valors com el compromís, la professionalitat i la transparència.

Susanna Barreda, a la candidatura

Un dels noms que més destaquen a la candidatura és el de Susanna Barreda, dona de l’expresident de l’ANC, Jordi Sànchez, empresonat a Soto del Real des del 16 d’octubre del 2017, que s’hi presenta per a la cinquena vocalia, conjuntament amb moltes altres dones. De fet, una de les característiques de la candidatura és la gran presència femenina. Dels 10 càrrecs a ocupar, 8 són per a dones. Dolors Marin és qui es presenta per a Degana.

Les eleccions seran el proper 12 de juny, i fins al dia 4 de juny es pot votar per correu. Durant el període de campanya, la candidatura posa a disposició la seva pàgina web i les seves xarxes socials, com el Twitter i el Facebook, per conèixer en profunditat el seu programa, i des d’on també es podran conèixer els actes que aniran fent.

Una de les propostes de la candidatura és el compromís de tirar endavant la campanya per no pagar la quota del Consejo, que ja van fer pública a inicis del 2018, i que ara queda inserida dins el seu programa. A més, proposen, entre d’altres, treballar per la descentralització, transformar digitalment el Col·legi i desplegar un sistema de consultes en línia.

 

Enllaç article: https://assemblea.cat/index.php/2018/06/01/un-collegi-per-la-republica-la-sectorial-de-psicolegs-de-lassemblea-preparada-per-presidir-el-collegi-de-psicolegs/

 

  • Creat fa
Plantem_dins_collegi.png

El 28 de gener d’enguany publicàvem en aquest mateix mitjà un article titulat “Els Psicòlegs ens Plantem”. Anunciàvem un acte de sobirania, impulsat des de la sectorial de psicòlegs de l’ANC, en què es demanava al nostre col·legi professional que no ens cobrés el rebut de la quota al Consejo General de la Psicología de España. Una acció simbòlica que anava associada a una crítica a la junta de govern del col·legi, per la seva manca de compromís amb el país i la seva gent en vista de les càrregues policials de l’1-O, l’aplicació del 155 i l’empresonament i exili del nostre govern.

Ha passat mig any, i continuem plantats. Però aquest cop dins del col·legi. Un esdeveniment imprevist va ser la posterior convocatòria electoral, que ens va dur a l’oportunitat de participar en les eleccions de la junta de govern. Hi hem concorregut, ajudant a construir una candidatura republicana, Psi·R. Ha estat un projecte engrescador, que hem compartit amb molta altra gent. Amb les deu persones que hem conformat la candidatura, i amb tota una xarxa de suport al voltant que ha fet possible tirar-ho endavant. Els resultats electorals han estat notables, encara que insuficients per governar. Ens han situat com a segona força en el conjunt de Catalunya, i primera a Girona.

En tot aquest recorregut hem crescut internament, teixint una bona xarxa de treball de psicòlogues i psicòlegs afins al moviment, i hem desenvolupat un programa de govern amb visió ·R. Sempre amb la perspectiva de construir un Col·legi de Psicologia per la República, implicat socialment, i capaç de vetllar pels interessos professionals sense les limitacions del marc administratiu actual, que mantenen la nostra professió en un desgavell i precarietats inadmissibles.

També hem crescut externament, creant un projecte ·R compartit amb professionals de diferents àmbits: arquitectura, informàtica, treball social, logopedes, enginyeries, etc., en el marc de l’ANC. Un espai de Professionals per la República que ens permetrà caminar plegats cap a un nou model d’organitzacions professionals en què predomini el foment en la creació, la facultat d’autoregulació, la llibertat d’afiliació i el respecte per una actuació independent i descentralitzada. Com a psicòlogues i psicòlegs, hi continuarem al capdavant.

I ara toca continuar plantats, però aquest cop des de dins del col·legi. Tenim davant una nova junta de govern, que pot obrir oportunitats de diàleg i col·laboració. I tenim un projecte ampli. Que implica mantenir la campanya contra la quota del Consejo, però que va molt més enllà. Tenim molt a dir, i molt per fer. Si ets psicòleg o psicòloga i vols participar-hi, posa’t en contacte amb nosaltres: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Enllaç article: http://www.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/1414536-ens-plantem-dins-del-col-legi-de-psicologia.html

 

  • Creat fa
Psicos_ens_plantem.jpg
“Ens hem posat a treballar per un col·legi professional propi d’una República Catalana independent

Els psicòlegs ens plantem. Ja en som més de 150. Aquesta és la xifra de psicòlegs col·legiats que ens hem aplegat des de principis de gener. Estem organitzats i seguim creixent. I hem decidit plantar-nos. Ens hem plantat davant el Consejo General de la Psicología de España. Un organisme col·legial centralitzat que és ubicat a Madrid i va ser creat per llei, la seva llei. Que obliga els psicòlegs col·legiats catalans a fer una aportació econòmica anual de quasi 600.000 euros, sense rebre a canvi pràcticament cap servei. Una situació compartida amb altres col·legis professionals catalans, com el d’arquitectura, d’infermeria, de medicina, d’enginyeria, de veterinària... amb aportacions que sumades superen els 5 milions d’euros cada any.

Ens hem plantat, també, davant la junta de govern del COPC, el nostre propi col·legi de psicòlegs de Catalunya. Per la seva manca de compromís amb la societat catalana al llarg de tot el procés, especialment els darrers mesos. Per la seva absència de reacció davant les càrregues policials de l’1-O, l’aplicació del 155, i l’empresonament i exili del nostre govern. També ens plantem davant el rebuig explícit de la junta a coordinar iniciatives de suport psicològic a les persones afectades, que s’ha estat demanant en diverses ocasions. I finalment, també ens hem plantat per la mala gestió del mateix col·legi. Aquests darrers dies un gran nombre de col·legiats han posat damunt la taula queixes relacionades amb la gestió del col·legi, que estem integrant en el context de les nostres reivindicacions.

Per tot plegat, hem decidit emprendre un acte de sobirania. I ens plantem. Hem decidit, així, no pagar la quota al Consejo General, encara que això suposi riscos professionals, com podria ser la baixa del col·legi. Tenint present que la col·legiació és sovint un requisit per exercir. Però és el moment de prendre riscos si volem avançar.

Ens hem posat a treballar per un col·legi professional propi d’una República Catalana independent. Lliures de peatges i servituds alienes que ens hipotequen. Centrats en nosaltres mateixos, en els col·legiats que en formem part, i en la societat que ens rodeja. Alhora, ens hem posat a treballar per un col·legi obert al món, amb una representació internacional que ara ens és delegada. Així mateix, esperem influir en altres col·lectius professionals. Estem col·laborant amb membres de diferents col·legis interessats a engegar experiències equivalents. Cadascú en el seu àmbit i adaptats al propi terreny. Però assumint tots plegats la responsabilitat col·lectiva que suposa apoderar-nos de les institucions que ens representen.

Perquè així com els carrers seran sempre nostres, les institucions també ho hauran de ser. És el moment de plantar-nos.

 

Enllaç article: http://www.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/1328610-els-psicolegs-ens-plantem.html

 

  • Creat fa
  • 1
  • 2

Psi·R - Psicòlogues i psicòlegs per la República

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.