Tot sobre la campanya #NovullpagarConsejo

Què és la campanya #NovullpagarConsejo?

És una acció d’objecció de consciència o desobediència civil per part de professionals de la psicologia col·legiats/ades al COPC (Col·legi de Psicologia de Catalunya). Consisteix en l’impagament del rebut “Consejo”, de 21,29 euros el semestre. Import que el COPC cobra als seus membres, i que va destinat a sufragar la quota de pertinença al Consejo General de la Psicología de España. L'acció desobedient es va iniciar el gener de 2018 per part de psicòlegs de la sectorial de Psicologia de l'ANC, i actualment hi participen 150 psicòlegs col·legiats.

QUÈ DEFENSEM?

La campanya apel·la al mandat democràtic del Referèndum d’Autodeterminació de l’1-O. Emplacem el COPC, com a institució catalana que és, a esdevenir un col·legi sobirà, independent del Consejo espanyol, i per tant lliure de les seves càrregues impositives.

INFORMACIÓ DE DARRERA HORA:

En data 30/9/2019 el COPC ha enviat avís de deute a 86 participants de la Campanya, adverint d'una eventual obertura d'expedients sumaris amb posterior baixa col·legial. 

Aquestes són les al·legacions que proposem:

BALANÇ D'UN ANY I MIG DE CAMPANYA
  • Gener 2018: Inici de l'acció d'impagament
  • Juny 2018: Candidatura a les eleccions col·legials
  • Juliol 2018: Creixement de la campanya
    • Articles 4.1 i 16.2 dels Estatuts
  • Gener 2019: Consell per la República
  • Març 2019: Comissió per al Debat Constituent

595.503 €  Aquesta és la xifra que el COPC va pagar al Consejo de Psicologia espanyol l'any 2017 amb les quotes dels col·legiats/ades de Catalunya.

A aquesta quantitat s'han de sumar uns altres 168.220,26 € extraordinaris, repartits fins l'any 2032, destinats a pagar la seu del Consejo a Madrid.

Vols sumar-te a la campanya?

Posa't en contacte amb nosaltres i t'assessorarem. Escriu-nos a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Com puc retornar el rebut "Consejo"?

Si estàs col·legiat/ada al COPC, i no estàs jubilat/ada, veuràs que cada gener i juliol et cobren la quota semestral en dos rebuts: el rebut "Col·legial", habitualment de 101,10 euros (si no tens cap bonificació), i el rebut "Consejo", inicialment de 21,23 euros. Aquest segon rebut va destinat íntegrament a pagar el Consejo, i és el que retornem.

Per retornar-lo, podeu demanar-ho a la vostra oficina bancària o bé procedir mitjançant la plataforma digital de la vostra entitat. En el concepte de retorn podeu posar "#NovullpagarConsejo".

Quins riscos estic prenent?

Com tota campanya de desobediència, conté riscos, que ara tot seguit explicarem. Però comptem amb l'assessorament de juristes, que ens ha permès preveure aquests riscos i decidir en tot moment el nostre grau d'exposició.

Segons els Estatuts del COPC, article 16.2, no es considera impagament fins que ha transcorregut el semestre en curs. És a dir, mig any. Passat aquest període, ja es considera impagament, i s'inicia el gest de desobediència pròpiament dit.

Ara bé, el retorn del rebut "Consejo" és tècnicament un RETORN PARCIAL DE QUOTA, raó per la qual el COPC no ens pot interposar inicialment cap sanció.

Unes desenes de psicòlogues i psicòlegs portem retornant TOTS els rebuts "Consejo" des de gener de 2018, i seguim sent membres col·legiats de ple dret. 

Tard o d'hora la Junta del COPC pot decidir activar l'Article 16.2 i procedir a la baixa per impagament. En aquell moment tindrem uns dies per pagar el deute pendent per evitar la baixa, si ho desitgem. I immediatament explorarem la via judicial, perquè segons ens indiquen els nostres juristes, tindrem marge per fer-ho.  

 

 

 

Puc participar sense retornar el rebut?

Evidentment! No tothom que col·labora amb la campanya ha decidit retornar el rebut, o no està col·legiat/ada, o no és psicòleg/òloga.

Com pots veure al document "Balanç d'un any i mig de campanya", o també a l'Hemeroteca, no ens dediquem tan sols a l'acció de retorn del rebut.

Et convidem a apuntar-te al nostre grup de correus, on anem informant de l'actualitat de la campanya. Escriu-nos a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Col·labora | Pregunta | Comenta

Psi·R - Psicòlogues i psicòlegs per la República

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.